Gefeliciteerd met je nieuwe woning!

Foto: Andra Laarhuis

Woningen staan minder lang te koop dan de afgelopen jaren, zo blijkt uit de Marktindicator van Vereniging Eigen Huis (VEH). Dat heeft te maken met het vertrouwen dat de consument heeft in de woningmarkt.

Lage hypotheekrente

De historisch lage hypotheekrente is er debet aan dat het vertrouwen van de consument in de woningmarkt momenteel stabiel is. Daarbij kiezen kopers vaak voor zekerheid door de hypotheekrente voor tien tot twintig jaar vast te leggen.

“Kopers die door de crisis hun verhuisplannen uitstelden, grijpen nu hun kans”, zegt Maarten Eeke van der Veen, woningmarktdeskundige bij VEH. “Zij zorgen nu voor een inhaalvraag op de woningmarkt.”

Ook kan het zijn dat veel kopers de nieuwe, strengere leennormen per 1 juli voor zijn. Vanaf die datum gaat ook de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie omlaag. Nu kan een koopsom van 265.000 euro nog met NHG worden gefinancierd, over ruim een maand is dat nog 245.000 euro. Ten slotte wordt ook het lage btw-tarief van 6 procent over de loonkosten bij onderhoud of een verbouwing teruggeschroefd naar 21%.

Sinds de Eigen Huis Marktindicator in december 2012 het dieptepunt van 51 punten aangaf, neemt het consumentenvertrouwen in de woningmarkt gestaag toe. In december vorig jaar bereikte de stemmingsgraadmeter een recordhoogte van 105 punten. De afgelopen maanden blijft de Marktindicator stabiel boven de 100-puntengrens.

 

Bron: VEH

Cookieinstellingen