Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat de kans dat een woning op korte termijn vrijkomt voornamelijk wordt bepaald door de leeftijd van de bewoners en hun financiële situatie. Daarnaast spelen het woningbezit, verblijfsduur en levensfase van de bewoners een cruciale rol.
Volgens het onderzoek hebben woningen met een oudste bewoner tussen de 45 en 80 jaar minder kans om vrij te komen dan gemiddeld. Bij bewoners tot 35 jaar heeft woningbezit een remmend effect op de vrijkomst, terwijl het bij 65-plussers minder invloed heeft.
De levensfase van bewoners speelt een essentiële rol bij het bepalen van de vrijkomkans van een woning. Zo kwamen woningen met bewoners tot ongeveer 40 jaar en bewoners ouder dan 80 jaar het vaakst vrij in de periode van 2021-2022.
Naast leeftijd is ook de financiële situatie van bewoners van belang. Woningen van huishoudens met een laag inkomen of vermogen hebben meer kans om vrij te komen. De vrijkomkans is hoger bij economisch zelfstandige bewoners met een inkomen op bijstandsniveau.
Langdurig verblijf op hetzelfde adres vermindert de kans dat een woning op korte termijn vrijkomt. Voor jongere bewoners heeft een lange woonduur eerder een remmend effect op de vrijkomst dan voor ouderen.