Twintigers van nu: een vergelijking met tien jaar geleden
Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat twintigers van vandaag aanzienlijke veranderingen doormaken ten opzichte van twintigers tien jaar geleden. Ze hebben een hoger vermogen, zijn vaker hooggeschoold en minder werkloos. Toch zijn er ook uitdagingen, zoals een hogere studieschuld en het feit dat ze langer bij hun ouders wonen.
Hoger inkomen en minder werkloosheid
Het gemiddelde inkomen van twintigers die zelfstandig wonen is gestegen naar 30.000 euro, wat tien jaar terug 25.000 euro was. Hogere inkomens zijn vooral merkbaar bij twintigers ouder dan 23 jaar. De lagere werkloosheid, die nu op 84 procent ligt, kan een rol spelen in deze inkomensstijging.
Meer vermogen, maar ook hogere studieschuld
Ondanks de hogere inkomens hebben twintigers nu een hogere studieschuld, die gemiddeld is gestegen van 11.000 euro naar 13.000 euro. Dit komt grotendeels door het leenstelsel, waar elke euro studiefinanciering moet worden terugbetaald. Het vermogen is wel toegenomen, vooral bij twintigers die bijna dertig zijn en een koophuis bezitten.
Wonen bij ouders en langer studeren
De problemen op de woningmarkt zorgen ervoor dat twintigers langer bij hun ouders blijven wonen. Starters hebben moeite om een woning te vinden door hoge prijzen en beperkt aanbod. Daarnaast blijft deze generatie ook langer op school, met 53 procent van de 23-jarigen die momenteel onderwijs volgt, tegenover 45 procent tien jaar geleden.
De veranderingen in de situatie van twintigers tonen een interessant beeld van de economische en sociale ontwikkelingen die deze generatie doormaakt, met zowel positieve als uitdagende aspecten.