Minder bezwaren door lagere WOZ-waarde

Foto: Danilith

Huiseigenaren maken dit jaar veel minder bezwaar tegen de WOZ-waarde van hun woning dan voorgaande jaren. Grote gemeenten spreken dit jaar van 10 tot 35 procent minder bezwaren vergeleken met 2014. Dat meldt de NOS deze week.

WOZ-waarde daalde terwijl woningprijs steeg

De WOZ-waarde is bij veel huizen gedaald, terwijl het afgelopen jaar de huizenprijzen licht zijn gestegen. Dat maakt veel huiseigenaren al snel tevreden met de inschatting van de gemeente van hun huizenwaarde. De WOZ-waarde dient als basis voor de hoogte van een aantal belastingen.

De WOZ wordt vastgesteld op basis van de waarde van woningen aan het begin van 2014. “We ijlen een jaar na. Mensen denken al snel dat de WOZ meevalt, omdat de huizenprijzen afgelopen jaar stegen”, zegt Jan Vonk van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen deze week tegen de NOS. Ook maken gemeenten het dit jaar voor burgers makkelijker om met een telefoontje de waarde te laten aanpassen. Het is niet meer nodig om officieel een bezwaar in te dienen.

Fouten worden er ook nog steeds gemaakt in de WOZ-waarde die de gemeente aan huizen toekent. 61 gemeenten zijn op de vingers getikt door toezichthouder de Waarderingskamer. Zij moeten de WOZ-beschikkingen nog verbeteren.

Bron: NOS

Cookieinstellingen