Vervang de oude koelkast en bespaar energie

Foto: Sub-Zero

Nieuwe koelkasten zijn zoveel zuiniger dan een nog werkende koelkast van zeven jaar of ouder, dat het loont om de aankoop van een zuinige, moderne koelkast niet uit te stellen.

Energiezuinig en voordelig voor de portemonnee

De energie om zo’n koelkast te maken, wordt ruimschoots goedgemaakt door de energiebesparing van een nieuwe koelkast. Toch vervangt 87 procent van de Nederlandse huishoudens de koelkast pas als deze kapot is. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door TNS NIPO. Daarom adviseert Milieu Centraal om een niet zuinige koelkast van zeven jaar of ouder nu te vervangen. De huidige koelkasten zijn 60 procent zuiniger dan een koelkast uit 2007. Een koel-vries combi uit 2007 kost per jaar 80 euro aan stroom, een A+++ uit 2014 kost maar 35 euro aan stroom. Het vervangen van alle oudere koelkasten in Nederland door de meest zuinige A+++ koelkast zou een besparing opleveren van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van bijna 300.000 huishoudens. Het verbruik van grondstoffen blijkt niet op te wegen tegen de milieuwinst van de energiebesparing die tijdig vervangen oplevert. De oude koelkast dient wel apart te worden ingeleverd, zodat deze kan worden gerecycled.

Voorbeelden van moderne koelkasten: klik op de afbeeldingen voor meer informatie.

Extra brede tweedeurs koelkasten, vrijstaand of inbouw en koelkasten met verschillende temperatuurzones en andere technische snufjes; het is er allemaal.

Side by Side combination SBSes 8283 | Liebherr
Liebherr SBSes 8283

Moderne koel/vriescombinaties hebben gescheiden koelsystemen en zijn daardoor onafhankelijk van elkaar in te stellen. Ook binnenin de koelkast heerst niet per se een gelijkmatige temperatuur. Zelfs de luchtvochtigheid kan variëren.

Samsung koelkast food showcase
Samsung Food Showcase

Verschillende zones zijn ideaal. Een droge koudezone van net boven het vriespunt is perfect voor het bewaren van vlees en vis. Zo’n zelfde zone, maar dan met een hoge luchtvochtigheid, zorgt dat groente langer vers blijft

Siemens side by side koel-vriescombinatie
Siemens side-by-side

Uit Amerika zijn de side-by-side koelkasten overgewaaid. Grote vrijstaande tweedeurskoelkasten, compleet met ijsblokjes- en watermachine.

KitchenAid Amerikaanse 3-deurs koel-/vriescombinatie
KitchenAid

Voor de liefhebbers zijn er klimaatkasten voor de wijn. Wie helemaal up-to-date wil zijn, kan zelfs een koelkast met internetverbinding overwegen.

Koel-/Vriescombinatie Sub-Zero in Culimaat keuken
Sub-Zero Wolf

Koelkasten zijn er in alle kleuren van de regenboog, waaronder aluminium en roestvrij staal. Er zijn bijvoorbeeld prachtige retro-modellen, felle kleuren en zelfs exemplaren met allerlei prints.

Smeg FAB28 koelkast geel
Smeg FAB28

Door een optimale luchtvochtigheid in de lades blijven levensmiddelen langer nog langer vers. Met een ijs- en watervoorziening, een doordacht lichtsysteem en een snelle bediening wordt aan alle wensen voldaan.

Miele MasterCool
Miele MasterCool

 

Bron: milieucentraal.nl

Foto’s: uw-keuken.nl – 1. Liebherr – 2. Samsung – 3. Siemens – 4. KitchenAid – 5. Sub-Zero – 6. Smeg – 7. Miele

Cookieinstellingen